OM OSS
GRINNEMO HALLON & HONUNG
DRIVS AV IVAR OCH ULRIKA
Vi köpte egendomen 2012 och 2014 startade vi så smått med bin och hallon, bara som en hobby i början. Verksamheten utvecklade sig emellertid snabbt förbi hobbystadiet. Ivar som kommer från elektronikbranschen hade ingen speciell erfarenhet av bär och svampplockning men han fick snabbt känslan för bärproduktion på allvar. Egendomen med sitt läge nära naturen, hade en unik potential för produktion och blev utvecklad med tanke på detta. Ivar hade utbildat sig genom kurser både i Sverige och Norge och inte minst genom egen erfarenhet. Numera är han en certifierad biodlare i båda länderna.
Vi startade med en svensk hallontyp som heter ”Mormorshallon” och en gammal norsk sort med namnet ”Asker”. Hallon behöver insektspollinering för att bli fina och kombinationen av hallon och bin är därför organisk och tillsammans kompletterar de varandra. Nu har vi 80 bikupor, 400 hallonplantor, 200 rabarberplantor och ett stort växthus.
Honung skördas helst två gånger om året – sommarhonung och hösthonung. Sommarhonungen består till stor del av hallon, inte bara från egna hallon utan även från den rikliga mängden av vildhallon i området. Mellan 50 och 65 % av sommarhonungen kommer från hallon. Hösthonungen består av både hallon, vitklöver och andra sommar- och höstväxter och mycket ljung när ljunghedarna blommar.
RECEPT OCH PRODUKTUTVECKLING
Recepten till sylt och saft är inte mer hemliga än att ingredienserna står med på etiketterna. Sättet vi har kommit fram till recepten på, är nästan historia i sig. Enligt vad som sagts tidigare så kommer jag från elektronikbranschen och har ingen vana av att jobba med recept överhuvudtaget, vi har varit tvungna att utveckla detta själva. Vi har även varit på syltningskurs både i Karlstad och på Gotland. Vi startar upp med att följa ett grundrecept och eftersom Ulrika är väldigt bra på smak, så får jag mycket hjälp med detta.
Vi utgår från grundreceptet och kikar först och främst på sockermängden och reducerar den så mycket som det går, för att undvika att det ska bli för sött. När man köper en vanlig syltburk i affären och läser på innehållsförteckningen, så innehåller den som regel mindre bär än andra ingredienser. En del syltburkar innehåller endast 40 % bär. Eftersom vi inte tycker det är optimalt, har vi reducerat sockermängden så mycket som möjligt. Sedan tillsätter vi syra i form av färskpressade citrusfrukter och använder oss inte av den konstgjorda pulversyran som finns på flaska. Vi handpressar citron eller lime och mal själva de kryddor vi använder, för att få ut den bästa smaken.
Så har recepten kommit till. De flesta recepten har blivit färdigutvecklade ganska snabbt och hur vi sätter receptet på 2 till 3 försök men trattkantarell-chutney-receptet utvecklades faktiskt under flera år, bland annat genom att vi deltog i tävlingar och fick återkopplingar från kända kockar som smakade på varorna och kom med feedback. Till exempel ”det smakar för lite skog”.
Återkopplingen vi får gör att vi kan utveckla produkterna så att de blir ännu bättre. Vi tillverkar inte större batcher än ca 6 kg sylt om gången. Om vi behöver ändra på ett recept så innebär detta att det kan göras snabbt. Blir det inte 100% perfekt så är det inte fler än 30 syltburkar som har blivit ”förstörda” och som vi inte kan sälja. Produktutvecklingen innebär oftast att vi förhållandevis snabbt testar några gånger och sedan sätter receptet. Trattkantarellchutneyn tog däremot mycket längre tid att utveckla. Alla recept är i utgångsläget det grundrecept alla har tillgång till och som vi sedan vidareutvecklar till egna recept.
PRISER OCH UTMÄRKELSER
Vi fick en guldmedalj för vår rabarbersylt med kardemumma under SM i Mathantverk 2020. Denna tävling hålls i norra Sverige av Eldrimner som är en nationell organisation för mathantverk. Här tävlas det i allt från sylt till korv. 2020 anmälde vi oss med både rabarbersylt, blåbär- och hallonsylt och även med trattkantarellchutneyn. När röstningen närmade sig var det någon som tipsade mig om att ”Du bör kika på prisutdelningen”. Vi vann guld och firade i champagne. Att få en guldmedalj i SM i Mathantverk slår väldigt högt. Då tävlar man med de bästa i Sverige och även med deltagare från Norge och Danmark. En sådan utmärkelse ökar även folks intresse för alla de andra produkterna. De förstår att detta inte bara är en hobby, utan ett kvalitetshantverk. Kul.
2019 erhöll vi 3:e pris för vår trattkantarellchutney i ”Gastronomisk Matverk” i Karlstad. Detta skedde under produktutvecklingstiden. Efter den tävlingen fick vi många återkopplingar på vad som borde ändras. Vi har ändrat på innehållet och även på etiketterna. Det är otroligt viktigt för oss att få återkoppling från domarna som är professionella matsmakare men vi tar även hänsyn till återkopplingar från vanligt folk. Priser och utmärkelser gör att man blir lite extra ”taggad”på att producera ännu bättre produkter. Man kopplar aldrig riktigt av, utan måste hela tiden utveckla sig. Priser är viktiga för produktutvecklingen och för erkännandet av hela vår verksamhet.